مقدمه: استریاها ضایعات خطی، آتروفیک و فرورفتۀ پوست هستند و در مناطقی که پوست تحت کشش قرار میگیرد ایجاد میشوند و زمانیکه به دنبال بارداری ایجاد شوند، استریای بارداری نام میگیرند. گفته میشود که ایجاد استریا شایعترین تغییر بافت همبند در طول بارداری میباشد. استریاها ضایعات پوستی بدشکل کننده هستند که از نظر زیباییشناسی باعث نگرانیهای زیادی در فرد میشوند و استرس روانی زیادی را برای وی ایجاد میکنند و به شدت کیفیت زندگی وی را تحت تأثیر قرار میدهند و متأسفانه قابل پیشگیری نمیباشند و ندرتاً احتمال بهبود خودبهخود استریا بدون مداخلۀ پزشکی وجود دارد. باوجود استفاده از روشهای گوناگون موضعی و بهکارگیری لیزرها جهت درمان تاکنون روشی برای جلوگیری از ایجاد استریای ناشی از بارداری و راهکاری اساسی برای درمان آن وجود ندارد. باتوجه به سابقۀ نتایج مثبت استفاده از لیزر fractional برای جوانسازی پوست نسبت به دیگر تکنیکهای درمانی و مؤثر بودن آن در ترمیم تغییرات پوستی ناشی از آفتاب و افزایش الاستیسیتی و ضخامت پوست و بهبود جای آکنه و اسکارهای دیگر و همچنین به علت داشتن عوارض کمتر و زودگذر و داشتن تأثیر بیشتر، در این مطالعه سعی شده است که اثر لیزر Fractional Ablative CO2 در کاهش استریای بارداری در بیماران مراجعه کننده به مرکز تخصصی لیزر جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی تهران را مورد مطالعه قرار دهیم..
روش بررسی: این مطالعه، یک بررسی Case series میباشد که در مرکز تخصصی لیزر جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی تهران بین سالهای 1394-1390 انجام شد. در این مطالعه پروندۀ 24 خانم از سن42-20 سال با تیپ پوستی II-V با استریای ناشی از بارداری بررسی شد. معیارهای ورود آنها به مطالعه وجود استریای بارداری برروی پوست و معیارهای خروج شامل: وجود شرایط و یا بروز عوارضی است که برروی ترمیم زخم تأثیرگذار بود. شدت استریاها توسط پزشک درمانگر براساس Daveys scoring طبقه بندی شد. و چهار جلسۀ درمانی با لیزر Fractional Ablative CO2 با فواصل 1 ماه برای هر بیمار انجام شد. قبل از درمان و 1 ماه بعد از اتمام درمان از استریاها عکس تهیه شد و میزان بهبود ضایعات با مقایسۀ عکسها توسط پزشک درمانگر ارزیابی و براساس Global improvement scale نمره دهی شد. میزان رضایت بیماران از بهبود ظاهری استریاها به وسیلۀ پرسش سنجیده و نتایج به 4 گروه تقسیم شد.
یافتهها: میزان اثربخشی این لیزر براساس مقایسۀ عکسهای قبل و بعد از درمان توسط پزشک درمانگر و نمرهدهی براساس Global improvement scale بررسی شد که اثربخشی این لیزر در بهبود استریا را تأیید کرد. از نتایج دیگر به دست آمده از این مطالعه، ارتباط بین استریا با عواملی ازقبیل میزان بهبود، سن، تیپ پوستی و تعداد بارداری میباشد به طوریکه شدت استریا با میزان بهبود استریا ارتباط دارد (Pvalue:0.033). سن با میزان بهبود استریا ارتباط ندارد (Pvalue: 0.45). تیپ پوستی با میزان بهبود استریا ارتباط ندارد (Pvalue: 0.24). تعداد بارداری با میزان بهبود استریا ارتباط ندارد (Pvalue:0.71).
نتیجه گیری: با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه درزمینۀ تأثیر این لیزر در بهبود استریا ازجمله کاهش عمق و کاهش عرض استریا و نزدیک کردن رنگ استریا به رنگ پوست بیمار، استفاده از این لیزر در بهبود استریا میتواند سودمند باشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |