دوره 21، شماره 2 - ( 6-1403 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 50-30 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Aboukazempour Amiri R, Khatibi Shahidi F, Yaghoubi-Avini M, Farivar S, Shirkavand A. Investigating the effect of photodynamic inactivation methods on oral-dental biofilms. lmj 2024; 21 (2) :30-50
URL: http://icml.ir/article-1-652-fa.html
ابوکاظم پورامیری رضا، خطیبی شهیدی فدورا، یعقوبی آوینی محمد، فریور شیرین، شیرکوند افشان. بررسی اثر روش های غیر فعالسازی فتودینامیکی بر روی بیوفیلم های دهانی- دندانی. فصلنامه علمی پژوهشی لیزر در پزشکی. 1403; 21 (2) :30-50

URL: http://icml.ir/article-1-652-fa.html


3. استادیار،گروه میکروبیولوژی و زیست فناوری میکروبی - دانشکده علوم و فناوریهای زیستی – دانشگاه شهید بهشتی- تهران
چکیده:   (436 مشاهده)
مقدمه: بیوفیلم‌های دهانی-دندانی که توسط میکروارگانیسم‌هایی مانند استرپتوکوکوس موتانس، کاندیدا آلبیکانس و انتروکوکوس فکالیس تشکیل می‌شوند، به ایجاد مشکلات رایج دندانپزشکی مانند پوسیدگی دندان، پریودنتیت و پری-ایمپلنتیت کمک می‌کنند. این بیوفیلم‌ها با ماتریکس خارج سلولی مقاوم خود، مقاومت بالایی در برابر آنتی‌بیوتیک‌های معمول از خود نشان می‌دهند که به این علت نیاز به رویکردهای درمانی جایگزین اهمیت پیدا می‌کند. فتودینامیک تراپی از حساسگرهای نوری  (PS)  استفاده می‌کند که با طول موج‌های خاصی از نور فعال می‌شوند تا گونه‌های فعال اکسیژن (ROS) تولید کنند، که به نوبه خود سلول‌های میکروبی را هدف قرار می‌دهند و ماتریکس بیوفیلم را تخریب می‌کنند. هدف از این مقاله مروری، بررسی کاربردها و مکانیسم‌های فتودینامیک تراپی(PDT) را به عنوان یک روش درمانی جدید برای عفونت‌های مرتبط با بیوفیلم در دندانپزشکی می باشد.
روش: این مقاله، مروری جامع بر مطالعات آزمایشگاهی و بالینی ارائه می‌دهد که اثربخشی فتودینامیک تراپی  را علیه بیوفیلم های موثر در بیماری های دهان و دندان نشان می‌دهند.
نتایج: فتودینامیک تراپی با حساسگرهای نوری مانند متیلن بلو و تولوئیدین بلو، همراه با منابع نوری مانند لیزرهای دیودی، منجر به کاهش قابل توجه در زنده‌مانی میکروبی در بیوفیلم می‌شوند. از طریق مکانسیم تولید ROS، فتودینامیک تراپی یکپارچگی بیوفیلم را مختل می‌کند و پاتوژن‌های میکروبی را غیرفعال می‌کند. علاوه بر این، مطالعات نشان می‌دهند که ترکیب فتودینامیک تراپی با درمان‌های مرسوم مانند کلرهگزیدین یا آنتی‌بیوتیک‌ها در ‌دوز پایین، از طریق بهره‌برداری از اثرات هم‌افزایی، حذف بیوفیلم را افزایش می‌دهند.
نتیجه گیری: پیشرفت‌های نانوتکنولوژی، از جمله حسا‌سگر‌های نوری کپسوله شده در نانوذرات در افزایش اثربخشی فتودینامیک تراپی نیز مورد بحث قرار می‌گیرند. از طریق بررسی جامع از تحقیقات فعلی، این مقاله به دنبال برجسته کردن پتانسیل فتودینامیک تراپی برای تحول در مراقبت‌های دهان و دندان با ارائه یک راه‌حل کم‌تهاجم برای بیوفیلم‌های دندانی پایدار و مقاوم است.
 
متن کامل [PDF 2885 kb]   (108 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1403/8/30 | پذیرش: 1403/9/20 | انتشار: 1403/11/21

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی - پژوهشی لیزر در پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Lasers in Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb