دوره 16، شماره 2 - ( لیزر در پزشکی 1398 )                   جلد 16 شماره 2 صفحات 27-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Eskandari V, Sharifi N. Glucose and Froctose Detection Using Raman Spectroscopy and Plasmonic Substrates Coated with Gold Nanoparticles. lmj 2019; 16 (2) :33-27
URL: http://icml.ir/article-1-438-fa.html
اسکندری وحید، شریفی نفیسه. آشکارسازی گلوکز و فروکتوز با استفاده از طیف سنجی رامان و بسترهای پلاسمونیکی پوشش داده شده با نانوذرات طلا. فصلنامه علمی پژوهشی لیزر در پزشکی. 1398; 16 (2) :33-27

URL: http://icml.ir/article-1-438-fa.html


پژوهشکدۀ علوم و فناوری نانو، دانشگاه کاشان 87317، کاشان، ایران
چکیده:   (3662 مشاهده)
مقدمه: گلوکز و فروکتوز در بسیاری از مواد غذایی یافت می­شوند و شناسایی آن­ها در مواد غذایی و در کشاورزی دارای اهمیت است تا به کنترل بیماری­هایی مانند بیماری دیابت کمک شود. از طرفی طیف­سنجی رامان به کمک سطوح فلزی زبر می­تواند برای شناسایی مقادیر اندک مواد گوناگون به­کار گرفته شود. با قرار گرفتن گونه­های مختلف در نزدیکی سطح فلز و جذب فیزیکی آن­ها روی سطح فلزی، به علت برهم­کنش میان پلاسمون­های سطحی فلز و ارتعاش­های مولکولی گونه­ها شدت سیگنال رامان افزایش می­یابد که در این مقاله برای شناسایی گلوکز و فروکتوز از این روش استفاده شده است.
روش بررسی: با استفاده از نمک طلا و عامل کاهندۀ تری­سدیم­سیترات دوآبه، نانوذرات طلا به روش سادۀ شیمیایی ساخته شدند و به روش قطره افشانی، زیرلایه­های شیشه­ای با نانوذرات طلا پوشش داده شدند تا بسترهای پلاسمونیکی ساخته شوند. در نهایت، با استفاده از این بسترهای پلاسمونیکی و طیف­سنجی رامان، شدت رامان هر یک از ارتعاش­های مولکولی گلوکز و فروکتوز بررسی شدند.
یافته­ها: با مشاهدۀ قلۀ پلاسمونی ذرات ساخته­شده در حدود 520 نانومتر و مشاهدۀ ساختار FCC در مشخصه­یابی XRD، ساخت نانوذرات طلا تأیید شد. تصویر میکروسکوپ الکترونی از بسترهای پلاسمونیک نشان می­دهد تعداد زیادی از ذرات اندازۀ بین 100 تا 400 نانومتر دارند هر چند ذرات کوچک­تر تا اندازۀ حدود 5 نانومتر و ذرات بزرگ­تر تا اندازۀ حدود  1000 نانومتر نیز ساخته شده­اند. زبری بسترهای پلاسمونیکی که حاصل از یکنواخت نبودن پوشش طلا است، منجر به پراکندگی نور از جزایر مشاهده­شده در تصویر میکروسکوپ الکترونی می­شود. با حکاکی گلوکز یا فروکتوز روی بسترهای پلاسمونیکی، به دلیل تشدید پلاسمون­های سطحی نانوذرات کوچک­تر و پراکندگی نور از نانوذرات بزرگ­تر طلا، ارتعاش­های مولکولی گلوکز یا فروکتوز تقویت می­شوند و شدت طیف SERS این دو در مقایسه با شدت طیف رامان آن­ها افزایش می­یابد.
نتیجه­گیری: استفاده از بسترهای پلاسمونیکی طلای ساخته­شده در طیف­سنجی رامان به­دلیل تشدید پلاسمون­های سطحی نانوذرات طلا و پراکندگی نور از ذرات طلای بزرگ­تر، سیگنال رامان ارتعاش­های مولکولی گلوکز و فروکتوز را تقویت می­کنند. بنابراین، انتخاب مناسبی برای آشکارسازی غلظت­های مختلف گلوکز و فروکتوز به حساب می­آیند تا بیماری دیابت کنترل شود. با کاهش غلظت­ گلوکز و فروکتوز حکاکی­شده روی بسترهای پلاسمونیک، سیگنال­های SERS نیز به­دلیل کاهش تعداد ارتعاش­های مولکولی کاهش می­یابند.
 
[1]Surface-enhanced Raman spectroscopy
متن کامل [PDF 471 kb]   (1095 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1398/3/27 | پذیرش: 1398/4/30 | انتشار: 1398/6/9

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی - پژوهشی لیزر در پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Lasers in Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb