Doroudian A, Khorsandi K, Maghami P, Hosseinzadeh R. UV-Vis Spectrophotometric studies on the effect of Tetraethyl Pyrophosphate as a bioenvironmental pollutant on the structure and stability of human Hemoglobin. lmj 2017; 14 (3) :16-10
URL:
http://icml.ir/article-1-378-fa.html
درودیان آیدا، خرسندی خاطره، مقامی پروانه، حسین زاده رضا. مطالعات اسپکتروفتومتری مرئی فرابنفش اثر سم تترا اتیلپیروفسفات به عنوان یک آلایندۀ زیست محیطی بر ساختار و پایداری هموگلوبین انسانی. فصلنامه علمی پژوهشی لیزر در پزشکی. 1396; 14 (3) :16-10
URL: http://icml.ir/article-1-378-fa.html
گروه پژوهشی لیزرپزشکی مرکز تحقیقات لیزر پزشکی، جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده: (4110 مشاهده)
مقدمه: نرخ رو به رشد جمعیت جهان و نیاز روزافزون به مواد غذایی، استفادۀ بیرویه از مواد شیمیایی و سموم آفتکش در صنعت کشاورزی را درپی داشته است و این موضوع موجب آلودگیهای زیست محیطی در آب، خاک، هوا و در پی آن بروز مسمومیتهای حاد و مزمن در انسان و سایر جانداران گردیده است. طیف وسیعی از این مسمومیتها ازطریق آفتکشهای ارگانوفسفره ایجاد میشود لذا، تحقیق در زمینۀ فهم سازوکار اثرسموم با رویکرد کاهش بیماریها و عوارض حاد و مزمن ناشیاز استفادۀ سموم و مواد شیمیایی از اهمیت به سزایی برخوردار است.
روش بررسی: اثر تترااتیلپیروفسفات به عنوان یک سم ارگانوفسفره بر ساختار و پایداری هموگلوبین انسان بالغ و همچنین اثرات همولیزی این سم با استفاده از تکنیکهای طیفسنجی نوری ماوراءبنفش مرئی نرمال و دمایی و تبدیل فوریۀ مادون قرمز (ATR/FTIR) با روشهای تیتراسیون با سم و نیز انکوباسیون در زمانهای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج با نمونۀ شاهد مقایسه گردید.
یافتهها: میزان پتانسیل همولیزی سم برروی سلولهای قرمز خونی درمقایسه با نمونههای کنترل منفی و مثبت بررسی شد که نشانگر افزایش فعالیت همولیزی سم تترااتیلپیرو فسفات با افزایش غلظت سم برروی سلولهای قرمز خون میباشد. براثر برهمکنش تترااتیلپیروفسفات با پروتئین هموگلوبین در بخش گلوبین و مرکز هِم، تغییراتی القا میگردد و این پروتئین در اعمال شرایط حرارتی درحضور سم رفتار دوگانهای را از خود نشان میدهد. براساس دادههای طیفسنجی تبدیل فوریۀ مادون قرمز نیز ساختار دوم هموگلوبین در برهمکنش با این سم دچار تغییرات نگردیده است.
نتیجهگیری: این ترکیب در غلظتهای بسیار پایین توانایی لیز سلولهای قرمز خون و همچنین القای تغییرات در سطح پروتئین هموگلوبین و نفوذ به پاکت هیدروفوب را دارا است، همچنین در شرایط حرارتی این توانایی را دارد که ساختار پروتئین را فشردهتر نماید. تترا اتیلپیروفسفات پتانسیل تغییر ساختار دوم هموگلوبین را ندارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1396/6/11 | پذیرش: 1396/8/29 | انتشار: 1396/9/25
ارسال پیام به نویسنده مسئول