مقدمه: اپتوژنتیک فناوری جدیدی است که با کمک آن میتوان به صورت دقیق، سریع و هدفمند حوادث سیستم های بیولوژیکی را به عنوان یک مجموعۀ پیچیده مورد بررسی قرار داد. مفاهیم اولیۀ اپتوژنتیک به اواخر دهۀ هفتاد میلادی برمی گردد زمانیکه به دلیل چالش های موجود در رشتۀ عصب شناسی نیاز بود تا یک سلول خاص بدون تأتیرگذاری برروی سلول های دیگر تحت کنترل قرار گیرد و پیشنهاد شد که از نور می توان به عنوان ابزار مناسبی برای این منظور استفاده کرد. با کشف اُپسین و آنالوگ های مشابه آن به عنوان مولکول های فعال به نور تحولی مهم در این زمینه روی داد. با کشف اُپسین های میکروبی (باکتریایی یا قارچی) غشایی ازجمله هالورودوپسین به عنوان نوعی کانال یونی وابسته به نور و انتقال ژن بیانکنندۀ این نوع پروتئین به سلول های پستانداران، امکان کنترل اُپتیکی سلول های پستانداران بخصوص سلول های عصبی ایجاد شد. همچنین به دلیل وجود رتینوئید به مقادیر فراوان در بافتهایی چون شبکیه مشخص شد که بافت های عصبی مرکزی دارای میزان کافی از ژن های میکروبی اُپسینی برای القاء اپتوژنتیک و کنترل اُپتیکی سلولی هستند.
بحث و نتیجه گیری: اپتوژنتیک به معنای برانگیختگی نوری یا بازداری نوری سلول های هدف نیست بلکه با این روش امکان کنترل انجام فعالیت های خاص وجود دارد. علامت ویژۀ اپتوژنتیک، ایجاد کانال ها یا آنزیم های فعال شونده با نور است که امکان دستکاری های دقیق زمانی را برروی وقایع بیوشیمیایی و الکتریکی با رزولوشن درحد سلول فراهم می سازد. اپتوژنتیک به معنای ایجاد راهبردهای هدفمند ژنتیکی همچون پروموتورهای اختصاصی سلولی یا ویروسی است. این تکنولوژی امکان انتقال پروب های حساس به نور برای جمعیت های خاص سلولی در بافت زنده و سخت افزار شامل فیبر نوری و منابع نوری را فراهم می سازد. با این روش بررسی اختصاصی سلول ها حتی در عمق بافت به منظور کنترل عملکرد سلول امکان پذیر میشود.
این مقالۀ مروری ضمن معرفی مفاهیم اولیۀ اپتوژنیک، به بررسی دقیق روش های اجرای آن و مکانیسم فعالیت های کانال یا آنزیم های دخیل و درنهایت اهمیت کاربردهای بالینی آن می پردازد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |