مقدمه: برشنگاری بینابی فروسرخ روشی غیرتهاجمی برای نظارت بر تغییرات غلظت خون است. این روش با توجه به مزایای قابل توجهی که در تشخیص غلظت کروموفورهای بافت، کیفیت در تصاویر و سادگی سیستم دارد، محبوبیت زیادی را در بین تجهیزات مورداستفاده در پزشکی یافته است. در بیشتر سامانههای تصویربرداری، استفادۀ همزمان از فیبر بهعنوان چشمه و آشکارساز باعث ایجاد محدودیتهایی ازجمله کاهش در تعداد پروجکشنها و نمونهبرداریها میشود. این محدودیتها نیز منجر به کاهش دقت در تصاویر بازسازیشده میشوند. در این مطالعه اثر استفاده از لیزر بهعنوان چشمه و دستگاه بار جفت شده 1 بهعنوان آشکارساز، بر تعداد پروجکشنها، نمونهبرداریها و دقت تصاویر بازسازیشده مورد بررسی قرار میگیرد.
روش بررسی: این پژوهش شامل مطالعات شبیهسازی و تجربی میباشد. ابتدا اثر افزایش پروجکشنها و نمونهبرداریها بر دقت بازیابی غلظت هموگلوبین به روش شبیهسازی با نرمافزارNIRFAST ارزیابی شد. سپس جهت اعتبارسنجی نتایج شبیهسازی، آزمایشهای تجربی با تصویربرداری از فانتوم هموگلوبین انجام شد. دادهها با استفاده از چهار دایود لیزر و دوربین CCD جمعآوری شدهاند و صحت بازیابی غلظت هموگلوبین در تصاویر بازسازی شده مورد بررسی قرار گرفته است.
یافتهها: نتایج شبیهسازی نشان میدهد با افزایش تعداد پروجکشنها و آشکارسازها خطا در برآورد غلظت هموگلوبین از 32درصد به 2درصد کاهش مییابد. همچنین نتایج آزمونهای تجربی نشان میدهد با بهکارگیری این روش میزان بازیابی غلظت هموگلوبین در این روش به 80 درصد مقدار مرجع رسیده است. این مقدار در مقایسه با سامانههایی که از فیبر بهره میبرند 10 تا 15 درصد بهبود نشان میدهد.
نتیجهگیری: استفاده از دایود لیزر و دوربین CCD بههمراه افزایش تعداد پروجکشنها و نمونهبرداریها در برشنگاری بینابی فروسرخ باعث بهبود دقت در برآورد غلظت هموگلوبین میشود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |