دوره 8، شماره 3 - ( فصلنامه لیزر پزشکی 1390 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 27-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Study of skin spectrum for quantitative determination of skin pigmentation. lmj 2011; 8 (3) :23-27
URL: http://icml.ir/article-1-232-fa.html
علیخانی سعید، مهاجرانی عزالدین، عرفان‌زاده محسن. مطالعۀ طیف پوست انسان به منظور تعیین تاثیر رنگ‌دانه‌ها در طیف. فصلنامه علمی پژوهشی لیزر در پزشکی. 1390; 8 (3) :23-27

URL: http://icml.ir/article-1-232-fa.html


پژوهشکده لیزر و پلاسما، دانشگاه شهید بهشتی
چکیده:   (8192 مشاهده)

مقدمه: آگاهی از میزان تجمع رنگ­دانه‌­ها در ضایعات پوستی، به تشخیص درست بیماری کمک می­کند. همچنین برای کنترل روند درمان در روش‌­هایی که از نور برای درمان ضایعات استفاده می­شود مفید است. اسپکتروسکوپی ابزار لازم را برای بررسی کمی پوست فراهم آورده است. محدوده­ی طولی موجی وسیع، سرعت و سهولت استفاده از مزایای این روش هستند. ولی به دلیل اینکه طیف جذبی رنگ­دانه­‌ها از هم جدا نیستند و روی­‌هم افتادگی دارند، تفکیک شدت هر رنگ­دانه در طیف شلوغ پوست نیاز به روشی علمی دارد.

روش بررسی: در این مطالعه طیف انعکاسی 5 نقطه مختلف از پوست 10 نفر داوطلب گرفته شده و طیف حاصل مورد تجزیه تحلیل قرار گرفته است. داوطلبین در محدوده­ی سنی 28-24 سال و از هر دو جنسیت انتخاب شده­‌اند. با استفاده از نرم­‌افزار و روش برازش گاوسی، طیف به دست آمده بر اساس زیرپیک­‌های رنگ­دانه‌­های موجود در پوست برازش شده و شدت هر زیرپیک به دست می­‌آید. برای تایید صحت کار دو مقایسه انجام شده است. در مقایسه اول که صحت کار تجربی را نشان می­دهد، طیف نواحی مختلف پوست اشخاص مورد ارزیابی قرار گرفته است. ملاک این ارزیابی سرخی و مقدار خونی بوده است که در این قسمت از پوست وجود داشته است. در مقایسه­‌ی دوم صحت برازش مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور نسبت دی­اکسی هموگلوبین به اکسی هموگلوبین طیف لب افراد با هم مقایسه شده است. این نسبت به نوعی تعیین کننده تیره­گی لب افراد است. شدت زیر پیک مربوط به این رنگ­دانه­‌ها برای دو نفر که یکی لب تیره و دیگری روشن دارد استخراج شده و با هم مقایسه گردیده است.

یافته‌­ها و نتیجه­‌گیری: در این مطالعه سعی شد تا روشی برای کمی کردن اثر رنگ­دانه‌­ها در طیف ارائه شود. این کار بر اساس برازش طیف جذبی نواحی مختلف پوست بر اساس پیک جذبی رنگ­دانه­‌ها انجام شد. مقدار بالای ضریب همبستگی طیف تجربی و نمودار حاصل از برازش دقت خوب کار را نشان می­دهد. برای تایید صحت کار تجربی از آزمون مقایسه­‌ی سرخی نواحی مختلف پوست استفاده شد و برای تایید صحت برازش از تیره­گی لب به عنوان شاخص استفاده گردید. هر دو این آزمون­‌ها صحت کار را تایید می‌­کنند. با این روش می­توان تغییر میزان رنگ­دانه­‌ها در یک ناحیه از پوست که به علت مشکل و یا بیماری به وجود آمده است را به صورت کمی بیان و به تشخیص درست بیماری کمک کرد.

متن کامل [PDF 461 kb]   (3001 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1391/6/1 | پذیرش: 1390/7/23 | انتشار: 1390/7/23

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی - پژوهشی لیزر پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Lasers in Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb