جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای فرمانی

مرتضی منصوری، علی میر، علی فرمانی،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: در این مقاله یک حسگر فشار، قابل نصب روی پوست بدن، براساس تشدیدگرهای پلاسمون سطحی (SPR) مبتنی بر گرافن ارائه شده است. در ساختار پیشنهادی لایه توری گرافنی، روی بستر SiO۲، باعث تحریک پلاسمون‌ها در یک طول موج خاص می‌شود که نتیجه‌ تغییر در دوره تناوب توری به علت وجود فشار خاصی در بدن است. شبیه‌سازی‌ها در دو بخش مکانیکی، با روش FEM، و پلاسمونیکی با روش FDTD، انجام پذیرفته است. تغییرات فشار در بخش مکانیکی، در محدوده صفر تا ۳۰۰ میلی‌متر جیوه بوده که در ادامه نیز طول موج متناسب با هر فشار تعیین شده است. به‌عبارت دیگر با برقرار ارتباط بین نتایج هر بخش، طول موج منحصر به فردی برای هر فشار مشخص شده است. پاسخ سریع، تکرارپذیری، قابلیت توسعه اندازه‌گیری پارامترها، وسیع بودن محدوده تغییرات فشار، از مزایای این حسگر هستند.
روش بررسی: روش بررسی شبیه‌سازی عددی بوده که روش عددی FDTD برای بخش پلاسمونیک و از روشFEM برای بخش مکانیکی استفاده شده است. از نرم‌افزارهای  Lumericalو MATLAB برای محاسبات پلاسمونیکی (FDTD) و نرم‌افزار Comsol برای محاسبات فشار (FEM) استفاده شده است. نتایج مربوطه، اعم از پاسخ‌‌های طیفی، انعکاس، بازتاب و جذب با کد نویسی محاسبه و مورد بررسی قرار گرفته‌اند.
یافته‌ها: در محدوده فشار بدن روی تغییرات بالاتر و پایین‌تر از حد طبیعی (mmHg ۱۲۰) جابجایی طول موج تشدید به‌خوبی مشاهده شده است. این تغییرات برای محدوده طول موجی ۹۵۰۰-۷۰۰ نانومتر اتفاق می‌افتد که نتایج به‌دست‌آمده بخوبی این موارد را نشان می‌دهد. با اعمال مشخصات لایه‌ها، میزان تغییرات از نظر ساختار مکانیک برای محدوده مورد نظر محاسبه شده است. جابجایی مد نظر در مقیاس نانو است که با ایجاد ارتباط میان نتایج ساختار مکانیکی و پلاسمونیکی، طول موج تشدید مختص هر فشار محاسبه شده است.
نتیجه‌گیری:استفاده از حسگرهای پلاسمونیکی فشار بر اساس سازوکار SPR، حساسیت و انتخاب‌کنند‌گی بالایی برای تشخیص فشار ارایه می‌کنند. سهولت در استفاده، سادگی ساختار، برنامه‌پذیر‌بودن و قابلیت اندازه‌گیری دیگر پارامترها از خصوصیات بارز ستفاده از این حسگر است. قرار گرفتن این حسگر بر روی شریان بدن قابلیت کنترل فشار را فراهم می‌کند، که برای بیمارانی که از نظر فشار تحت مراقبت هستند بسیار کاربردی و مفید است.
 

علی فرمانی، حدیث فولادی‌،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده

لیزر نوری است که از یک نوع انرژی نورانی با طول موج مشخص، تشکیل شده است، تک رنگ است و دقت و انرژی آن چند هزار برابر نور معمولی می باشد. لیزرها انواع مختلفی دارند که بر‌اساس طول موج تقسیم‌بندی می‌شوند و هر طول موجی کاربرد متفاوتی دارد. یک ویژگی لیزر این است که در فاصله چند صدمتری نیز سیر مستقیم خود را طی می کند و شعاع دایره تابش نزدیک لیزر با شعاع تابش در چند صد متری لیزر مساوی است که به‌همین‌دلیل در پزشکی استفاده می شود. اثراتی که لیزر بر بافت می‌گذارد به‌صورت حرارتی، غیر‌حرارتی و ترکیبی از آن می‌باشد. براساس تحقیقات و بررسی‌ها، لیرزها به‌دلایل فوایدی که دارند از‌جمله در‌دسترس‌بودن، دسترسی آسان، غیر‌تهاجی‌بودن و استفاده آسان در علم پزشکی هم به‌منظور زیبایی و هم جراحی و درمان بسیار مورد توجه می باشند.پیشرفت تکنولوژی بر همه علوم از‌جمله پزشکی تاثیر می‌گذارد. با پدیدار‌شدن لیزر‌ها این علم از آنها جهت بهبود و پیشرفت استفاده کرده است از لیزر از‌جمله در زمینه‌های جراحی و درمان مانند دندان و چشم پزشکی به‌دلایل مزایای ارزشمندی که دارد استفاده می‌شود در این کار با توجه به مطالعات انجام‌شده کاربرد نانومواد هوشمند در لیزرهای نسل جدید برای استفاده در دندان و چشم پزشکی مورد توجه و بررسی قرار گرفته است.
 

علی میر، علی فرمانی، حدیث فولادی،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( لیزر در پزشکی ۱۴۰۲ )
چکیده

اهداف: برای اولینبار محققان در سال ۲۰۰۳ متوجه شدند پلاسمونیک با استفاده از انتشار تحریکشده میتواند تقویت شود. همین مفهوم لیزرهای پلاسمونی یا اسپاسر[۱] (تقویت پلاسمون سطحی با گسیل تابش القایی) را پدید آورد. اسپاسرها لیزرهایی با مقیاس نانو و زیرطول موج[۲] هستند که در زمینههای مختلف ازجمله پزشکی مورد بررسی قرارگرفتهاند. ازجمله کاربردهای آنها در زمینه پزشکی تشخیص و درمان سرطان و تحویل دارو میباشد. در تشخیص سلولهای سرطانی از سلولهای سالم، سلولهای بدخیم[۳] با استفاده از نانولیزر اسپاسر با تحریک لیزر خارجی در بافتهای عمیق هم تشخیص داده میشوند. گرافن و نانوتیوبهای کربنی را میتوان به‎ سمت سلولهای سرطانی سوق داد و با تابش لیزر باعث ازبینرفتن سلولهای سرطانی شد یا از نانوذرات آلومینیوم بهدلیل خواصی که دارند میتوان استفاده کرد یا از اسپاسرها میتوان بهعنوان روبشگر نوری استفاده کرد، این روبشگرها به سلولهای در حال گردش (CTCها) بچسبد و آنها را به قطعاتی تبدیل کند. از کاربردهای دیگر این لیزرها، استفاده آنها در تحویل دارو در زمینه پوست میباشد که در این روش معایبی که در تحویل دارو از طریق پوست وجود دارند، دیده نمیشود.
روش بررسی: در کار ارائهشده با توجه به مطالعات و تحقیقات انجامشده توسط محققان از ۲۰۱۳ لغایت ۲۰۲۱، نانولیزرهای پلاسمونیک یا همان اسپاسرها معرفی شده است. در ادامه، برخی تحقیقات انجامشده در زمینه استفاده از نانولیزرها و اسپاسرها جهت تشخیص و درمان برخی بیماریها در پزشکی ارائه شده است. ازجمله این کارها، تشخیص سرطان با لیرزهای پلاسمونیک باعنوان روبشگرنوری برای حدف CTCهای مایعات بدن میباشد که در آن خوشهای از اسپاسرهای گرافنی و نانوکربنی در نزدیک سلول قرار گرفته و انرژی بر آن متمرکزشده و باعث ازبینرفتن سلولهای سرطانی بدخیم میشوند. از دیگر روشهای مورد استفاده آنها در تحویل دارو در پوست و سرطان میباشد که با استفاده از اسپاسرها میتوان پلاسمونهای سطحی را برای انتقال اطلاعات و داروها در مقیاس نانو استفاده کرد و یا از داروهای کپسولهشده بهمنظور هدف قراردادن سلولهای سرطانی استفاده کرد و با تابیدن پالسهای لیزری کپسولها شکستهشده و داروی مورد نظر به داخل سلول آزادشده و اثربخشی بالایی را در تحویل دارو و درمان نشان میدهند.
یافته ها: با توجه به خواص شناختهشده و منحصربه‎ فرد پلاسمونیک و برخی مواد ازجمله نانوتیوبهای کربنی[۴]، نانوپوستهها[۵] و برخی دیگر از مواد مورد استفاده در علم نانو، با ادغام لیزرها و این علوم میتوان به نتایج و یافتههای قابل توجهی در زمینه پزشکی دست یافت.
نتیجه‎ گیری: پیشرفت تکنولوژی بر همه علوم ازجمله پزشکی تاثیر مستقیم میگذارد. با ادغام لیزرها و علم پلاسمونیک به نتایج مفید و قابل توجهی در علم پزشکی میتوان رسید و در آنها بسیاری از معایبی که روشهای مرسوم دارند، وجود نخواهند داشت. ازجمله موارد استفاده این علم در زمینه تشخیص و درمان سرطان ها و دارورسانی به سلول‎ ها می باشد و استفاده از اسپاسرها در تشخیص سرطان و یا ازطرفی درجهت تحویل دارو باعث بهبود نتایج کار شده است به‎ عنوان مثال افزایش ۳۱ برابری در اثربخشی درمان با توجه به کاهش دوز دارو، زمان مصرف دارو و غیرسمی‎ بودن دارو نسبت به روش های معمول گزارش شده است و در این کار و در ادامه به اختصار بیان شده اند.
 

۱. spaser
۲. Sub-wavelength
۳. Malignant cells
۴. Carbon Nano Tubes (CNTs)
۵. Nano-shells
 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی - پژوهشی لیزر در پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Lasers in Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb