دوره 19، شماره 2 - ( لیزر در پزشکی 1401 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 21-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
چکیده:   (807 مشاهده)
مقدمه: سیپروفلوکساسین (Ciprofloxacin (CIP)) یک آنتی بیوتیک نسل سوم فلوروکینولون بسیار فعال با طیف گسترده ای از فعالیت ضد باکتریایی است که برای کاربردهای مربوط به پزشکی انسانی و هم دامپزشکی تولید و مصرف می شود. مقدار زیادی از CIP از طریق ادرار دفع می شود، به همین دلیل از طریق فاضلاب شهری، صنایع داروسازی، فعالیت های دامداری و فاضلاب کشاورزی وارد محیط زیست می شود و اثرات مخربی را به همراه دارد. بنابراین، تشخیص سریع و دقیق داروی CIP در بسیاری از زمینه ها مخصوصا برای سلامتی انسان بسیار مهم است. 
روش بررسی: برای شناسایی داروی CIP جهت کنترل بیماری های ناشی از آن از زیرلایه¬های کاغذی فیلتری پوشش داده شده با نانوذرات نقره به عنوان حسگر زیستی طیف سنجی رامان بهبود یافته¬ی سطحی (SERS) استفاده شد. ابتدا نانوذرات نقره با استفاده از روش شیمیایی تولنز تهیه شدند و سپس به روش غوطه¬وری بروی زیرلایه های کاغذی فیلتری پوشش داده شدند تا بسترهای فعال انعطاف پذیر پلاسمونیکی مبتنی بر کاغذهای فیلتری به عنوان حسگر زیستی  SERS، در جهت شناسایی ارتعاشات مولکولی داروی CIP ساخته شوند. از آنالیزهای طیف¬سنجی فرابنفش مرئی (UV-Vis)، پراش اشعه ‌ایکس (XRD)، تصویر میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) ، تصویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (FE-SEM) و پراکندگی دینامیکی نور  (DLS)، مشخصه¬های نانوذرات نقره ساخته‌ شده بررسی شدند.
یافته ها: حد تشخیص بسترهای پلاسمونیکی SERS، برای شناسایی داروی CIP 7-10 مولار به دست آمد. میانگین انحراف استاندارد نسبی (RSD) ، برای شش اندازه گیری مکرر 38/4 درصد محاسبه شد. با کاهش غلظت محلول به 7-10مولار، شدت مدهای رامان بسیار کاهش یافت به نحوی که تنها برخی قله¬ها مشخص هستند. فاکتور بهبود بستر انعطاف پذیر پلاسمونیکی فعال SERS برای شناسایی ارتعاشات مولکولی داروی CIP به صورت تجربی107*460/1 محاسبه گردید .
نتیجه گیری: نتایج رامان بدست آمده نشان می¬دهد که بسترهای پلاسمونیکی فعال SERS تهیه شده از نانوذرات نقره برای تشخیص داروی CIP با روش های توسعه یافته نتایج امیدوارکننده ای را برای مطالعات مبتنی بر SERS نشان می دهد و می-تواند منجر به توسعه حسگرهای نانویی می شوند. همچنین بسترهای پلاسمونیکی فعال SERS، قابلیت بازیافت، تکرارپذیری و پایداری شیمیایی قابل توجهی را دارا هستند. در نتیجه، نانوذرات نقره را می¬توان به عنوان یک بستر بالقوه SERS برای تشخیص داروی CIP در غلظت بسیار کم استفاده کرد.
 
متن کامل [PDF 1544 kb]   (613 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1401/8/25 | پذیرش: 1401/8/10 | انتشار: 1401/8/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.