مقدمه: امروزه به کارگیری لیزر درجراحی و درمان، گسترۀ وسیعی از پژوهش های محققان و دانشمندان را به خود اختصاص داده است. یکی از مهمترین خصوصیات رفتاری لیزر به هنگام برخورد با بافت، اثرات گرمایی و حرارتی آن میباشد.
روش بررسی: در این پژوهش با توسعۀ حل تحلیلی و محاسباتی معادلات حاکم بر انتقال حرارت در بافت پوست سر به هنگام برخورد باریکۀ لیزر با آن، نتایج قابل ملاحظه ای جهت هدایت گرمایی و کنترل دقیق توزیع دما در بافت و اثرات ناشی از آن حاصل گردید به نحویکه با حداقل آسیب به بافت های سالم در مجاورت سلول ها وتومورهای بدخیم، درمان به شکل مؤثر صورت پذیرد.
یافته ها: پاسخ و نمودار به دست آمده از تغییرات دما برای عمق لایۀ اپیدرمیس و مدت زمان تابش، حاکی از این مطلب می باشد که باتوجه به پایین بودن سطح گرمای ویژه در بافت پوست سر، به کارگیری لیزرهای با توان بیش از ۶۵۰ میلیوات آسیب حرارتی در بافت سالم را پیش روی خواهد داشت. مدل سهبعدی یافته شده به صراحت نشان می دهد که با افزایش زمان تابش به سرعت در عمقی حدود ۱۰۰میکرومتر از لایۀ اپیدرم بیشینۀ جذب حرارت صورت میگیرد و تغییر دما تا حد۲۰ درجۀ کلوین خواهد بود. نتایج نشان می دهد که با درنظرگرفتن اثرمتابولیسم سلولی، افزایش دما در ناحیۀ اپیدرمیس را شاهد خواهیم بود، اما، با استفاده از مدل جریان دما در پوست و نیز درنظرگرفتن جریان خون و عوامل موضعی خنک کنندۀ هدایتی، همرفتی و تابشی می توان به صورت پارامتریک روند افزایش دمای بافت را به نحو چشمگیری کند کرد.