صداقت مریم، سلیمانی فر منیژه، یحیوی دیزج جعفر، فاتح محسن. آیا فاصلهگذاری اجتماعی سبک زندگی را تغییر میدهد؟. فصلنامه علمی پژوهشی لیزر در پزشکی. 1399; 17
() :19-11
URL: http://icml.ir/article-1-506-fa.html
گروه پژوهشی سبک زندگی و مدیریت سلامت، سازمان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده: (1713 مشاهده)
فاصلهگذاری اجتماعی راهبردی غیر دارویی برای مهار شیوع ویروس کرونا است که در سراسر جهان ازجمله ایران پس از شروع همهگیری مورد استفاده و تأکید قرار گرفته است. اگرچه در غیاب مداخلات دارویی مؤثر این راهبرد به حفظ سلامت کمک شایانی کرده است اما، باید نسبت به پیامدهای جسمانی و روانی آن نیز آگاه بود. هدف این مطالعه بررسی تأثیر فاصلهگذاری اجتماعی بر سلامت جسمانی و روانی ازطریق تغییر در سبک زندگی شهروندان براساس جنس و رعایت فاصله اجتماعی بوده است.
این مطالعه در زمرۀ مطالعات توصیفی میباشد و دادهها ازطریق دو پرسشنامۀ رعایت فاصلۀ اجتماعی و HPLP-II از نمونهای به حجم 308 نفر گردآوری شد. نتایج نشان داد که 60/41 درصد از شرکتکنندگان مقید به رعایت اصول فاصلهگذاری اجتماعی بودهاند. موارد نقض فاصلهگذاری مربوط به حضور در مراکز خرید و ملاقات با اقوام و دوستان بود. همچنین یافتهها حاکی از تغییر در جنبههایی از سبک زندگی بود. این تغییرات عبارتاند از: افزایش مسئولیتپذیری در قبال سلامت، افزایش رشد معنوی، افزایش ارتباطات و کاهش فعالیتهای جسمانی. تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که اثر اصلی رعایت فاصلهگذاری اجتماعی بر مؤلفههای رشد معنوی، مسئولیتپذیری در قبال سلامت، مدیریت استرس و تغذیۀ معنیدار است. اگرچه اثر اصلی جنس بر تغییرات سبک زندگی معنیدار نیست، اثر تعاملی رعایت فاصلهگذاری و جنس در دو مؤلفۀ رشد معنوی و تغذیه معنیدار است. بهنظر میرسد باتوجه به تغییراتی که فاصلهگذاری اجتماعی در سبک زندگی و متعاقب آن سلامت جسم و روان به وجود میآورد، لازم است سیاستها و برنامهها و اقدامات مؤثر پیشبینی شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1399/7/14 | پذیرش: 1399/8/23 | انتشار: 1399/10/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول