دوره 16، شماره 2 - ( لیزر در پزشکی 1398 )                   جلد 16 شماره 2 صفحات 11-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


آزمایشگاه فوتونیک مواد آلی و پلیمرها، پژوهشکدۀ‌ لیزر و پلاسما، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده:   (3563 مشاهده)
مقدمه: اخیراً، زمینۀ تحقیقاتی جدیدی از ساختار پلاسمونیک، معروف به ابرجاذب پلاسمونیک، توجه زیادی را به خود جلب کرده است. ابرجاذب‌ها به ­طور وسیعی در زمینه‌های نوظهور مثل حسگری شیمیایی و زیستی قابل کاربرد می‌باشند. رایج‌ترین طراحی برای ابرجاذب بر­اساس ساختار سه­لایه‌ای شامل فلز-عایق-فلز(MIM)  می‌باشد. با ترکیب حسگرهای تشدید پلاسمون سطحی جایگزیده (LSPR) و حسگرهای MIM می‌توان از مزیت‌های هر دو حسگر به­طور همزمان بهره برد.
روش بررسی: یک ابرجاذب‌ پلاسمونیک (بدون استفاده از روش لیتوگرافی) متشکل از نقره-دی‌الکتریک-لایۀ‌ نانوجزیرۀ‌ نقره که در فرکانس مرئی کار می‌کند و مفهوم ابرجاذب و حسگر LSPR را در یک­جا جمع می‌کند، با بهره‌گیری از روش لایه‌نشانی تبخیر حرارتی ساخته شد. طیف بازتاب ابرجاذب با استفاده از روش طیف‌سنجی بازتابی پخشی ثبت شد. از ویژگی‌های این ساختار به ­عنوان حسگر، تغییر رنگ قابل مشاهده با چشم هنگام تغییر ضریبشکست محیط اطراف است. همچنین با استفاده از شبیه‌سازی FDTD امکان استفاده از این ساختار به­ عنوان یک زیست‌حسگر مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج نشان می‌دهد این ابرجاذب امکان استفاده به ­عنوان حسگر ضریب‌شکست و حسگر زیستی را دارد. همچنین تغییر رنگ قابل مشاهده با چشم هنگام تغییر ضریب‌شکست محیط اطراف، قابلیت زیاد این ساختار برای عملکرد حسگری حتی در محیط غیر آزمایشگاهی را نشان می‌دهد.
نتیجه‌گیری و بحث: وابستگی شدید نمونه به مواد اطراف، این ابرجاذب را گزینه‌ای مناسب برای کاربرد به­ عنوان حسگر می‌کند.
متن کامل [PDF 531 kb]   (1471 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1398/6/9 | پذیرش: 1398/6/9 | انتشار: 1398/6/9

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.