ZOBDEH P, SARDAI D. The study of optimal conditions in the mathematical model of tumor therapy with electric field. lmj 2019; 16 (1) :35-28
URL:
http://icml.ir/article-1-430-fa.html
زبده پرویز، سرداری داریوش. بررسی شرایط بهینه در مدل ریاضی توموردرمانی با میدان الکتریکی. فصلنامه علمی پژوهشی لیزر در پزشکی. 1398; 16 (1) :35-28
URL: http://icml.ir/article-1-430-fa.html
دانشگاه آزاد اسلامی واحدقم، گروه فیزیک و پرتوپزشکی
چکیده: (2958 مشاهده)
مقدمه: با اعمال میدان الکتریکی متناوب در سلولهای زنده، یونها و بارهای موجود در ساختار سلولی میدان را دنبال میکنند و دوقطبیها نوسان چرخشی دارند. در این تحقیق رشد اندازۀ حجم تومور بهصورت تابعی از زمان با مدل ریاضی مطرح کومپرتز درنظر گرفته شد و میدان الکتریکی متغیر با زمان بههمراه یک رژیم میرای زمانی در ضرایب آن، جهت مدلسازی فاکتورهای کنترل تکثیر سلول و مهار رگزایی لحاظ و معادله حل گردید.
روش بررسی: میدان الکتریکی جهت مداخله در شکلگیری پروتئین توبولین دوکی و توقف فرآیند میتوزی و تکثر سلول و همچنین شرایط قطع فرآیند رگزایی با استفاده از یک رژیم میرای زمانی درنظر گرفته شد و این دو در ضرایب معادله بهصورت توابع زمانی مناسب اعمال گردید. با روش عددی رانگ-کوتا(Runge-Kutta) معادله برای ثابتهای مختلف توابع زمانی فوق حل شد.
یافته ها: تغییر ضرایب تعیین کنندۀ فرکانسو دامنه مربوط به میدان الکتریکی بهترتیب در انتخاب سلول توموری و آهنگ تکثیر آن مؤثر میباشد و نیز در رژیم میرای زمانی شامل ضرایب دامنه و ثابت میرایی ، بهترتیب بر تعدد رگزایی و سرعت آن تأثیر میگذارد. بهترین پاسخها با توجه به مدلسازی سلول انتخابی بهدست آمد.
نتیجهگیری: با محاسبۀ مشخصات سلول انتخابی، بهدست آوردن دامنه، فرکانس و جهت مناسب میدانها و لذا چگونگی رشد تومور و توقف آن امکانپذیر میشود. فرکانس و دامنۀ بهینه با دو عامل تداخل با تشکیل ریزلولهچههای دوکی میتوزی و تخریب فیزیکی سلولها در طی مرحلۀ شکاف در مهارسازی رشد تومور تأثیر میگذارد که هر دو قویاً میتواند وابسته به جهت محور میتوزیس با بردار میدان باشند. تأثیر یک رژیم میرایی بهصورت مستقیم میتواند روی رگزایی و سرعت آن تأثیرگذار باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1398/2/13 | پذیرش: 1398/3/28 | انتشار: 1398/4/31
ارسال پیام به نویسنده مسئول