دوره 16، شماره 1 - ( لیزر در پزشکی 1398 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 2-10 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه فیزیک و مهندسی پزشکی، دانشکدۀ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده:   (2802 مشاهده)
مقدمه: بیماری‌­های عروقی شبکیه علت اصلی از دست دادن بینایی در سراسر جهان است. اکسیمتری روشی است که می­توان با اندازه­گیری اشباع اکسیژن خون در عروق شبکیه اطلاعات مفیدی از عملکرد این عروق به­‌دست آورد. صحت عملکرد اکسیمتری می­تواند تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار بگیرد و منجر به برآورد اشتباه دانسیتۀ نوری گردد. مطالعات شبیه‌­سازی اخیر نشان داد که خطای اندازه­‌گیری اشباع اکسیژن می­تواند تا 20 درصد باشد. بنابراین هدف از انجام این طرح بررسی فرضیۀ مبادلۀ اکسیژن با بافت شبکیه با استفاده از مدل وانگ، برای بهبود دقت محاسبات اشباع اکسیژن در اکسیمتری شبکیه می­باشد.
روش بررسی: برای بررسی قابلیت سیستم اکسیمتری اجرا شده نیاز به یک فانتوم معادل چشم انسان بود که توسط پرینتر سه­‌بعدی ساخته شد. پس از تصویربرداری از فانتوم، با توجه به رابطۀ خطی بین اشباع اکسیژن و نسبت دانسیتۀ نوری تصاویر، درصد اشباع اکسیژن هر­یک از نمونه­‌ها محاسبه گردید.
یافته ­ها: میانگین انحراف استاندارد برای اندازه­گیری­‌های مکرر نسبت دانسیتۀ نوری 69/2 درصد بود. در هر مورد، انحراف استاندارد در دو تصویر به‌­دست آمد و سپس در میان تمام نمونه‌­ها میانگین گرفته شد. میانگین اشباع اکسیژن حاصل از نسبت دانسیتۀ نوری تصاویر خون شریانی داخل لوله­‌های مویین 08/0±0/90 (انحراف استاندارد ± میانگین) بود. تفاوت معنی‌­داری در گروه مشاهده شد (05/0p<).
بحث و نتیجه­‌گیری: نتایج این بررسی مبتنی‌­بر فرضیۀ تبادلات اکسیژن با بافت شبکیه است که سبب بهبود صحت عملکرد سیستم اکسیمتری دو طول موجی فاندوس برای محاسبۀ اشباع اکسیژن شد. فانتوم طراحی ­شده قابلیت استفاده در سیستم اجرا شده و تجزیه و تحلیل داده­‌ها را دارا بود. تکرارپذیری نسبت دانسیتۀ نوری اندازه­‌گیری­‌ شده 5/0 درصد بود.
متن کامل [PDF 563 kb]   (831 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1398/4/31 | پذیرش: 1398/4/31 | انتشار: 1398/4/31

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.