دوره 15، شماره 3 - ( لیزر در پزشکی 1397 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 22-30 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه اپتیک و لیزر، دانشکدۀ علوم پایه، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
چکیده:   (3197 مشاهده)
مقدمه: پلاسمای حاصل از برهمکنش لیزر با ماده یکی از منابع جدید اشعۀ ایکس است که از خصوصیات بسیار خوبی نظیر طول زمانی بسیار کوتاه و شدت یا روشنایی بالا برخوردار است. در­نتیجه، به‌­عنوان یکی از کاربردها جهت تصویر­برداری از نمونه‌­های بیولوژیک بسیار مناسب است. در این زمینه فلز طلا نسبت به سایر اهداف، تابش ایکس بیشتری به‌­دست می­دهد. اما، دانشمندان به­‌منظور کاهش هزینه‌­ها به‌­دنبال استفاده از مواد ارزان­تری هستند. در این مقاله با استفاده از شبیه‌­سازی‌­های هیدرودینامیکی نشان می­دهیم که با کاهش چگالی اولیۀ سرب تا یک حد مشخصی می­توان میزان اشعۀ ایکس حاصل از تابش­‌دهی لیزری آن را به مقدار قابل توجهی افزایش داد.
روش بررسی: در این مطالعه برهمکنش لیزر با مادۀ هدف و تشکیل و انبساط پلاسما به‌­وسیلۀ یک کد هیدرو­دینامیکی به­نام EHYBRID شبیه‌­سازی شده است. سپس روابط فیزیکی مربوط به تولید اشعۀ ایکس از پلاسما بررسی شد و با استفاده از آن­ها برنامه­‌های کامپیوتری مناسب در نرم­افزار MATLAB تهیه گردید. با استفاده از این برنامه­‌ها و خروجی کد EHYBRID، میزان اشعۀ ایکس تولید­شده در سلول‌­های مختلف پلاسما در هر لحظه از زمان محاسبه گردید. محاسبات برای دو فلز طلا و سرب انجام گردید و در نهایت تأثیر کاهش چگالی اولیه سرب بر میزان تابش اشعۀ ایکس مورد بررسی قرار گرفت.
یافته­‌ها: نتایج حاصل از شبیه­‌سازی­‌ها نشان دادند که با در­نظر گرفتن چگالی عادی برای دو فلز، میزان تابش ایکس از پلاسمای طلا بیشتر است. اما، با استفاده از یک هدف سربی با چگالی اولیۀ کاهش ­یافته می­توان تابش ایکس از پلاسمای حاصل از آن را تا مقدار مربوط به طلا افزایش داد. در­واقع چگالی اولیۀ سرب باید به مقداری بین 25/0 تا 1/0 چگالی عادی کاهش داده شود.
بحث و نتیجه­‌گیری: تابش اشعۀ ایکس از پلاسمای حاصل از تابش­‌دهی لیزری دو فلز طلا و سرب به ­منظور استفاده در میکروسکوپی اشعۀ ایکس به­‌صورت عددی شبیه­‌سازی شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان دادند که کاهش چگالی اولیۀ سرب که با روش‌­های لایه‌­نشانی خاصی قابل انجام است، تابش ایکس از پلاسمای آن را به میزان قابل توجهی  افزایش می­دهد. بنابراین می­توان با استفاده از فلزات ارزان با چگالی اولیۀ مناسب، علاوه­‌بر کاهش قابل توجه هزینه‌­ها اشعۀ ایکسی با شدت و روشنایی بسیار مناسب تولید کرد که جهت تصویر­برداری میکروسکوپی از نمونه‌­های بیولوژیک با وضوح بسیار بالا قابل استفاده باشد.
متن کامل [PDF 573 kb]   (1217 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1398/1/19 | پذیرش: 1398/1/19 | انتشار: 1398/1/19

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.