دوره 17، شماره 1 - ( لیزر در پزشکی 1399 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 10-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Eskandari V, Sharifi N. Facile and Rapid Detection of Methyl Parethion by Plasmonic Flexible Substrates. lmj 2020; 17 (1) :17-10
URL: http://icml.ir/article-1-470-fa.html
اسکندری وحید، شریفی نفیسه. آشکارسازی آسان و سریع آفت کش متیل پاراتیون به وسیلۀ بسترهای انعطاف پذیر پلاسمونیکی. فصلنامه علمی پژوهشی لیزر در پزشکی. 1399; 17 (1) :17-10

URL: http://icml.ir/article-1-470-fa.html


گروه فوتونیک و پلاسما، دانشکدۀ فیزیک، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران
چکیده:   (3294 مشاهده)
مقدمه: به­‌منظور جلوگیری از کاهش تولید محصولات کشاورزی استفاده از آفت­کش‌­هایی مانند متیل­پاراتیون رو به رشد است. باقیماندۀ متیل­پاراتیون بر­روی محصولات کشاورزی نگرانی­‌هایی را به دنبال دارد. بنابراین شناسایی و تعیین مقدار متیل­پاراتیون باقیمانده بر­روی محصولات کشاورزی ضروری است. در این مطالعه بسترهای انعطاف‌­پذیر پلاسمونیکی با استفاده از نانوذرات طلا ساخته شدند تا به­­ راحتی با چسبیدن متیل­پاراتیون باقیمانده روی محصولات کشاورزی (سیب) بر­روی آن­ها و با استفاده از طیف­‌سنج رامان شناسایی و تعیین غلظت آن­ها را انجام داد.
روش بررسی: با استفاده از نمک طلا و عامل کاهندۀ­ تری­‌سدیم­‌سیترات دوآبه، نانوذرات طلا به روش سادۀ شیمیایی ساخته شدند و به روش قطره‌­افشانی با چکاندن محلول کلوئیدی طلا بر­روی چسب دوطرفه، بسترهای انعطاف‌­پذیر پلاسمونیکی ساخته شدند. با استفاده از این بسترها و طیف­‌سنجی رامان، ارتعاش‌­های مولکولی آفت­‌کش متیل­پاراتیون باقی‌مانده بر­روی سطح میوه­‌های سیب اندازه‌­گیری و بررسی شدند.
یافته­‌ها: در این مطالعۀ تجربی، تصویر میکروسکوپ الکترونی عبوری نشان می­دهد تعداد زیادی از ذرات طلا اندازۀ 15 نانومتر دارند. دادۀ طیف پراکندگی دینامیکی نور (DLS) نشان می­دهد که ذرات کوچک­تر تا اندازۀ حدود 5 نانومتر و ذرات بزرگ­تر تا اندازۀ حدود 30 نانومتر نیز ساخته شده­اند. با مشاهدۀ قلۀ پلاسمونی ذرات ساخته­ شده در حدود 519 نانومتر و مشاهدۀ ساختار FCC در مشخصه­‌یابی XRD، ساخت نانوذرات طلا تأیید شد. تصویر میکروسکوپ الکترونی گسیل میدانی (FESEM) بسترهای انعطاف­‌پذیر پلاسمونیکی نشان­ می­دهد که ترک­‌ها می­توانند مراکزی برای پراکندگی نور باشند. زبری که برای بسترهای انعطاف­‌پذیر پلاسمونیکی در تصویر میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) مشاهده می­شود، به پراکندگی نور از نقاط زبر کمک می­کند. با چسباندن بسترهای انعطاف­‌پذیر پلاسمونیکی بر­روی میوۀ سیب، باقیماندۀ آفت­‌کش متیل­پاراتیون روی میوۀ سیب به بستر پلاسمونیکی منتقل می­شود که در نتیجه طیف رامان ارتعاشات مولکولی متیل­پاراتیون به دلیل تشدید پلاسمون­‌های سطحی نانوذرات کوچک­تر و پراکندگی نور از نقاط زبر و ترک­‌های روی بستر انعطاف­‌پذیر پلاسمونیکی تقویت می­شوند و شدت طیف SERS در مقایسه با شدت طیف رامان آن­ها افزایش قابل ملاحظه‌­ای می‌­یابد.
نتیجه­‌گیری: بسترهای انعطاف­‌پذیر پلاسمونیکی ساخته ­شده به ­وسیلۀ چسب دوطرفه و محلول کلوئیدی طلا، به ­دلیل تشدید پلاسمون­‌های سطحی نانوذرات طلا و پراکندگی نور از ترک­‌های ایجاد­شده روی بستر و زبری لایۀ ایجاد­شده، سیگنال رامان ارتعاش­‌های مولکولی آفت­کش متیل­پاراتیون باقیمانده بر­روی میوۀ سیب را تقویت می­کند. بنابراین، با استفاده از این بسترها به ­راحتی آفت­‌کش متیل­پاراتیون از سطح محصول کشاورزی به سطح بستر منتقل می­‌شود و آشکارسازی سریع و راحت غلظت­‌های مختلف قابل انجام است. از طرفی با کالیبراسیون انجام ­شده، با اندازه‌­گیری طیف SERS، می­توان غلظت متیل­پاراتیون باقیمانده بر­روی محصول کشاورزی را با استفاده از شدت سیگنال رامان به ­دست آورد.
متن کامل [PDF 544 kb]   (918 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1399/4/3 | پذیرش: 1399/4/3 | انتشار: 1399/4/3

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی - پژوهشی لیزر پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Lasers in Medicine

Designed & Developed by : Yektaweb